Bye bye Asia
Door: JasperenSabine
Blijf op de hoogte en volg Sabine
13 Januari 2012 | Singapore, Singapore
Voordat we echter te ver op de zaken vooruit gaan lopen, zullen we jullie eerst onze avonturen van Maleisië en Singapore vertellen. Ons plan was om langs de oostkust van Maleisië te reizen en naar Borneo te gaan, maar aangezien er deze maanden een moesson is aan de oostkust, is het reizen hier geen optie. We hebben dus Maleisië maar gewoon een beetje over ons heen laten komen en dat is erg goed bevallen!
Pulau Langkawi
Na het prachtige eilandje Koh Lipe zijn we met de boot naar Langkawi gegaan. Dit is een groot, druk en toeristisch eiland en lang niet zo mooi als Koh Lipe! Uiteindelijk hebben we dit eiland maar als een overstap naar het vasteland gezien. We hebben hier een half dagje aan het strand gelegen, in een smoezelig hotelkamertje geslapen en zijn de volgende dag weer verder getrokken naar Georgetown.
Georgetown - Pulau Penang
Eigenlijk nog steeds geen vast land. Georgetown is een gezellige stad op het eiland Penang. We logeerden in een leuk hostel en Georgetown heeft mooie architectuur te bewonderen. Een dagje rondlopen door het stadje was wel voldoende en dat kwam goed uit, want de volgende dag was het tijd om naar Borneo te vliegen. Eerst met de bus naar Kuala Lumpur en daarna zijn we naar Kuching, Borneo gevlogen.
Kuching - Borneo
Eenmaal aangekomen op Borneo viel het op hoe rustig het er was. Het is op het moment regenseizoen op Borneo en dus laagseizoen. Dat was ook wel te merken aan de winkeltjes en restaurantjes. Winkels gingen om 10.00 uur 's ochtends open en 17.00 uur 's middags alweer dicht. Veel restaurantjes gingen eigenlijk voor het avondeten al dicht of waren sowieso niet geopend. Dat was toch wel heel anders dan we in de rest van Azië gezien hebben!
Daarnaast zijn de mensen hier (en trouwens in heel Maleisië) erg vriendelijk. Ze lijken een beetje verlegen, maar glimlach naar ze en je krijgt een grote glimlach terug :D
De belangrijkste reden voor ons om naar Borneo te gaan was om de Orang Utans te zien en om te wandelen door het mooie regenwoud en dat is gelukt! We zijn naar een wildlife center gegaan om de Orang Utans te bekijken. Dit is een national park waar orang utans weer terug zijn gezet in het wild. Ze leven compleet in het wild, maar zijn vaak voor eten nog wel afhankelijk van de parkrangers. Wij waren er echter in het verkeerde seizoen. Regenseizoen betekent namelijk ook fruitseizoen. Er is dan zoveel voedsel in de jungle dat ze niet bijgevoerd hoeven te worden en de kans dus erg klein is om ze te zien, maar wij hadden geluk! Rond voedertijd kwamen er twee orang utans en hebben we deze prachtige dieren van dichtbij kunnen bewonderen. Na ze een tijdje bewonderd te hebben vonden we het tijd om te gaan en op de weg terug naar de bushalte zagen we ineens 2 parkrangers bij een hek staan. Het bleek dat er op nog geen 80 meter bij ons vandaan een orang utan zat met een kleine baby. We wilden een foto maken, maar dat was met de struiken en bomen erg lastig. Geen probleem, we mochten met de parkrangers mee binnen de omheining om dichterbij te komen. De foto's zijn mislukt, maar een onvergetelijke ervaring!
De volgende dag was het tijd om naar het regenwoud te gaan. Eerst een ritje met de lokale bus en daarna nog een tochtje met een bootje, omdat het national park alleen via de kust te bereiken is. Eenmaal daar aangekomen zijn we een wandeling gaan maken. Het was bloedje heet in het regenwoud, maar het was een onzettend mooie wandeling die uiteindelijk uitkwam bij een klein strandje. Daar natuurlijk even in het water geplonst en daarna weer teruggewandeld.
Het regenwoud van Borneo staat bekend om de Proboscis Monkey (neusaap) en op de boot en tijdens het wandelen hadden we er al een paar in de boomtoppen zien zitten, maar nog niet van dichtbij gezien. Na het wandelen kwamen we weer uit bij het hoofdkwartier van het park en daar bleken de proboscis apen overal in de bomen te zitten! Gelijk aan de slag met de camera natuurlijk. Zonder dat ik (Sab) het doorhad liep ik met een blikje drinken in m'n hand en er liepen ook allemaal brutale makaken rond. Voordat ik het door had werd ik door twee brutale aapjes besprongen en was ik mijn drinken kwijt. Dit leverder trouwens wel spectaculaire foto's op ;)
's Avonds hadden we toch een soort lichtjesavond aangezien het kerstavond was. We hebben namelijk een nightwalk door het regenwoud gemaakt. Samen met een groepje mensen en wat gidsen gingen we op pad en hebben we veel dieren gezien, zoals een vliegende eekhoorn in actie (te snel voor de foto), giftige slangen, waterspinnen, wandelende takken, kikkers, sprinkhanen en hele mooie vogels.
Onze kerst viel een beetje in het water doordat het vanaf eerste kerstdag zo'n 48 uur achter elkaar geregend heeft. In plaats van nog een wandeling door het regenwoud hebben we onze poncho's aangetrokken en zijn we gaan wadlopen! Na veel krabbetjes en schelpdieren gezien te hebben besloten we met het Nederlandse stel Eefje en Jacky, die we hier ontmoet heben,weer terug te gaan naar Kuching.
In Kuching hebben we nog een paar dagen doorgebracht en leuke dingen gedaan, ook af en toe met Eefje en Jacky erbij. We zijn twee keer naar de bioscoop geweest, we zijn twee keer gaan bowlen, we zijn naar een openlucht museum gegaan om te bekijken hoe verschillende stammen vroeger leefden en we hebben nog een wildlifepark bezocht dat eigenlijk vooral op dierentuin leek. Daarna was het toch echt tijd om terug te vliegen naar Kuala Lumpur om daar Oud & Nieuw te gaan vieren :)
Kuala Lumpur
Kuala Lumpur is echt een ontzettend leuke en mooie stad. De stad heeft veel moderne gebouwen met een islamitische invloed. Rond Chinatown en Little India zijn er veel leuke markten, maar er zijn ook geweldige shopping malls, veel gebouwen, maar ook veel parken.
Op de tweede dag werden we weer herenigd met de Zweedse Rebecka en Hanna en kwamen we Eefje en Jacky ook weer tegen. Eén en al gezelligheid dus. We wilden heel graag de skybridge van de bekende Petronas Towers op, maar tot twee keer toe waren de kaarten uitverkocht, ondanks vroeg opstaan en in de rij gaan staan. Als alternatief zijn we naar de TV Tower van Kuala Lumpur gegaan en dat was heel gaaf! De TV Tower heeft een viewing point, maar omdat het oudjaarsdag was kregen we een speciale actie. We mochten naar het skydeck op 300 meter hoogte, niet achter glas maar gewoon lekker buiten! Wat een geweldig uitzicht over de stad!
Verder hebben we in Kuala Lumpur een mooi vogelpark bezocht en zijn we naar een moskee geweest, waar ik uiteraard pas naar binnen mocht toen ik was omgetoverd tot een moslim (en ja, daar zijn foto's van!) en we hebben hier uiteraard Oud & Nieuw gevierd bij de Petronas Towers. Een beetje anders dan thuis: er werd niet afgeteld, maar om middernacht precies begon het vuurwerk en na 8 minuten was het alweer afgelopen. Toch was het spectaculair om met duizenden mensen de jaarwisseling mee te maken bij de Petronas Towers en daarna hebben we uiteraard nog een leuk feestje kunnen vinden :)
We hebben Eefje en Jacky na Oud & Nieuw gedag moeten zeggen en ook van Rebecka en Hanna hebben we helaas afscheid moeten nemen. Ik geloof wel dat ik gedwongen wordt om naar Sensation te gaan (dat probeert iedereen al jaren ;)) want Rebecka en Hanna willen ons in Nederland komen opzoeken en naar Sensation gaan. Tjaa.. dan zal ik maar meegaan :)
Melaka
Na Kuala Lumpur zijn we naar Melaka gegaan. Een leuk stadje met heel veel Europese en vooral Nederlandse invloeden. Dat is toch vooral te merken aan de 'Heeren street', de 'Jonker street', een gracht met huisjes erlangs die niet zouden misstaan in een Nederlandse stad, er is een Nederlands kerkhof, een kleine windmolen en zelfs een Stadthuys!
Na twee dagen hadden we echter genoeg gezien van Melaka en zijn we (heel onlogisch) weer 86 kilometer terug gereisd en naar Port Dickson gegaan. We hadden namelijk even behoefte aan een strand. In Port Dickson is helemaal niets te beleven en het strand is ook niet geweldig, maar we hebben er toch twee dagen geprobeerd in het zonnetje te liggen. Het was hier namelijk echt bloedheet, zelfs het water bood geen verkoeling, het water voelde aan als een warme douche. Na twee dagen waren we oververhit, zijn we teruggegaan naar Melaka (omdat we zo slim waren om onze handdoeken daar achter te laten) en daarna was het tijd voor Singapore!
Singapore
Je zou bijna niet doorhebben dat je in Azië bent, want Singapore is ontzettend westers. De taal van Singapore is Engels, lekker gemakkelijk dus, toch hoor je op straat alle talen voorbij komen. Je beseft eigenlijk pas weer dat je in Azië bent als je Chinatown inloopt! In elke stad kom je wel een Chinatown tegen, maar hier is het echt net alsof je in het drukke, chaotische China bent! Het is helemaal chaotisch, omdat de voorbereidingen voor het Chinees Nieuwjaar al in volle gang zijn. De Chinezen staan urenlang in de rij (gerust een paar straatblokken lang) voor een bepaalde 'barbeque pork' die maar in één winkeltje verkocht wordt. Echt een gekkenhuis!
Singapore is voor ons een beetje regenachtig verlopen, maar sinds Borneo hebben we parapluutjes gekocht, geen probleem dus :) Jasper is helemaal in z'n element, want in deze stad rijden eindelijk weer mooie en dure auto's rond. Uiteraard hebben we hier de vele en ook dure winkels bekeken (handig als het regent ;)) hebben we de vele mooie gebouwen van Singapore bekeken en zijn we eigenlijk wel door alle wijken heengelopen.
Voor de allerlaatse keer hebben we hier Sergio nog een keer ontmoet. Dit hadden we niet verwacht, dus dat was wel erg leuk, maar hierna laten we iedereen die we ontmoet hebben in Azië achter en zullen we in Australië gewoon weer nieuwe vrienden gaan maken.
Na een paar leuke dagen in Singapore hebben wij Azië achter ons gelaten en zijn we in Melbourne aangekomen, maar daar vertellen we volgende keer meer over. Wij zijn in ieder geval klaar voor ons grote avontuur hier!
13 Januari 2012 - 11:27
Max Hoffer:
Met een beetje heimwee naar Azië jullie verhaal gelezen...
Veel plezier in Australië!!! -
13 Januari 2012 - 12:09
Roel:
Zozo, in Singapore dus een beetje een overgang gehad van Azië naar het "westen". Mis een beetje hoe dronken Jasper was bij O&N ;) Veel plezier in Australië!
OH, en sensation is gonna be epic ;) -
13 Januari 2012 - 13:37
Annemieke:
Weer met open mond je verslag gelezen!
Echt adembenemend!Je moet Collums gaan schrijven Sabien!
Veel Plezier in Australie!
Dikke kus,
Miek -
14 Januari 2012 - 09:43
Ryanne:
Geniet ervan! De tijd vliegt en ben heel benieuwd naar jullie avonturen in OZ! Kus -
14 Januari 2012 - 12:50
Sabrina:
Wat een leuk verhaal en wat een mooie foto's!
Geniet van Australie! -
16 Januari 2012 - 20:38
Mariska:
Heel leuk jullie reisverslag steeds te lezen.
Veel plezier in Australie en vergeet de
plaats Cairns niet.
Veel plezier samen!